Listerióza a její prevence
.
Mikroskopický snímek bakterie Listeria monocytogenes
.
Charakteristika onemocnění:
Listerióza je onemocnění zvířat a člověka, které způsobuje bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie je poměrně odolná vůči vlivům zevního prostředí, při teplotě pod 2 st.C a nad 45 st.C se přestává pomnožovat, hyne však vlivem varu a při pasterizaci.
Listerióza se vyskytuje celosvětově a spíše zřídka. Bakterie Listerii monocytogenes se vyskytují v půdě, rostlinné siláži , ale také u různých druhů savců, ptáků, ryb a koryšů.
Zdrojem nákazy jsou:
- Nemocná zvířata nebo zvířata s bezpříznakovou nákazou
- Člověk( nemocný nebo nosič)
Epidemiologickými studiemi bylo prokázáno 1-10% nosičství L. monocytogenes v zažívacím traktu u lidí.
Přenos nákazy:
- Člověk se nakazí většinou konzumací potraviny kontaminované většinou intravitálně –nepasterizované mléko, některé zrající sýry, syrová zelenina, fermentované syrové klobásy, syrové a uzené ryby atd.
- Méně často fekálně-orální cestou
- Transplacentární cestou, z těhotné na plod
Vstupní bránou může být:
- zažívací trakt
- porušená kůže
- dýchací cesty
Inkubační doba se pohybuje od 3-70 dnů, průměrně však trvá 4-6 týdnů.
Klinický obraz:
Onemocnění může probíhat pod obrazem lehkých „chřipkovitých“ příznaků , dokonce i bezpříznakově nebo s klinickými příznaky s postižením centrálního nervového systému (meningitida, encefalitida) nebo jiných orgánů.
Vnímavost a imunita:
K nejvíce vnímavým patří:
- osoby s oslabeným imunitním systémem
- těhotné
- novorozenci
- osoby léčené imunosupresivy
- osoby vysokého věku
Prevence:
Specifická prevence proti listerióze neexistuje. Vzhledem k tomu, že listerióza se nejčastěji přenáší kontaminovanou potravou lze doporučit obdobná preventivní opatření jako u ostatních alimentárních nákaz, např. jako u salmonelózy.
K těmto opatřením patří:
- důkladné tepelné opracování syrových potravin z hovězího, vepřového a drůbežího masa
- důkladné omytí syrové zeleniny před konzumací
- oddělené skladování syrového maso a uvařených potravin
- nekonzumování nepasteurizovaného mléka a potravin z něj připravených
- důkladné mytí rukou, nožů a nástrojů používané k úpravě syrových potravin (maso, zelenina...)
Osoby ve zvýšeném riziku nákazy by měly navíc se vyvarovat konzumaci níže uvedených potravin jako:
- měkké sýry typu Feta, Camembert, Mozzarella, Brie atd...). Tvrdé sýry a sýry, které prošly tepelnou úpravou většinou nepředstavují riziko
- Paštiky, fermetované syrové klobásy
- Hot dogy
Informační linka
Na dotazy k listerióze odpoví hygienici v pracovních dnech v době mezi 8:00-11:00 a 13:00-14:00 na telefonním čísle 595 138 117.
Komentáře
Přehled komentářů
Prosím, zrušte ve Vašem článku sdělení o informační lince tel 595138117. Již byla zrušena. děkuji
telefonní linka
(KHS, 3. 7. 2009 13:30)